dissabte, 1 de gener del 2011

EL CANT DELS OCELLS. PAU CASALS.



EL CANT DELS OCELLS. (Lletra tradicional.)

Al veure despuntar
el major lluminar
en la nit més ditxosa,
els ocellets cantant,
a festejar-lo van
amb sa veu melindrosa.

L’àguila imperial
se’n vola cel adalt,
cantant amb melodia,
dient: Jesús és nat,
per treure’ns de pecat
i dar-nos alegria.

Respon-li lo pardal:
Avui, nit de Nadal,
és nit de gran contento!
El verdum i el lluer
diuen cantant, també :
"Oh, quina alegria sento!

Cantava el passarell:
Oh, que hermós i que bell
és l’infant de Maria!
I li respon el tord :
Vençuda n’és la mort,
ja naix la vida mia !

Refila el rossinyol:
És més bonic que el sol
més brillant que una estrella!
La cotxa i el bitxac
festegen al manyac
i a sa Mare donzella.

Cantava el reietó
per glòria del Senyor,
inflant amb biçarria;
el canari segueix:
llur música pareix
del Cel gran melodia.

Ja n’entra el cotoliu
dient: Ocells veniu
a festejar l’aurora!
I lo merlot, xiulant,
anava festejant
a la més gran Senyora.

L’estiverola diu:
No és hivern ni estiu
sinó que és primavera;
puix que és nada una flor
que pertot dóna olor
I omple la terra entera.

Cantava el francolí:
Ocells qui vol venir
avui a trenc de dia
a veure el gran Senyor
amb sa gran resplendor
a dins d’una establia?

Ve cantant el puput:
Eixa nit ha vingut
el Rei de més grandesa!
La tórtora i el colom
admiren a tothom
cantant sense tristesa.

Picots i borroners
volen entre els fruiters
cantant llurs alegries;
la guatlla i el cucut
de molt lluny han vingut
per contemplar el Messies.

Cantava la perdiu
Me’n vaig a fer lo niu
dins d’aquella establia,
per a veure l’Infant
com està tremolant
en braços de Maria.

La garsa, griva o gaig
diuen: Ara ve el maig!
Respon la cadernera:
Tot arbre reverdeix,
tota branca floreix
com si fos primavera.

Xiuxiueja el pinsà:
Glòria avui i demà;
sento gran alegria
de veure el diamant
tan hermós i brillant
als braços de Maria.

El xot i el mussol
al veure eixir el sol                                               
confosos se retiren.
El gamarús i el duc
diuen: Mirar no puc;
tals resplendors m’admiren!

Fuente: Wikipedia.

El cant dels ocells és una nadala tradicional catalana. La cançó explica la joia de la natura el dia del naixement del nen Jesús a l'estable de Betlem. Com és habitual en la música tradicional, se'n desconeixen els seus orígens.

Segons Joan Amades, el text d'aquesta cançó es canta amb diverses melodies. La més coneguda, popularitzada per Pau Casals, s'adapta al ritme de bressolar i per això és utilitzada també com a cançó de bressol.
L'il·lustre violoncel·lista català Pau Casals, va tocar aquesta cançó en nombroses ocasions. Aquesta cançó es va popularitzar en algun dels arranjaments que ell mateix va compondre, però en cap cas s'ha d'interpretar com si l'obra fos seva, sinó que pertany a la cultura tradicional catalana.
Fruit del sentiment catalanista de Pau Casals, sentiment confrontat amb els seguidors del Franquisme, i d'una conferència a la seu de les Nacions Unides on va interpretar aquesta cançó, amb acompanyament d'orquestra, el Cant dels ocells esdevingué un símbol de pau i llibertat a arreu del món, però de manera significativa a Catalunya.
És típic a Barcelona acomiadar als difunts il·lustres amb el Cant dels ocells el dia de l'enterrament per honorar-los.
El mateix Pau Casals interpretava aquesta melodia generalment abans d'acabar els seus concerts i recitals com un cant a la convivència entre els pobles. A més d'això, Pau Casals no va tocar mai el violoncel en països on hi hagués guerra.
En el seu concert a La Casa Blanca, davant del president J.F. Kennedy, després d'escoltar la melodia, el mateix president li va expressar: "Ens heu fet sentir humils".
Se n'han enregistrat nombroses adaptacions, d'entre les quals són remarcables el seu arranjament per a vuit violoncels, o el seu arranjament per a piano i violoncel.
Una altra versió destacada és la del saxofonista Pedro Iturralde, que s'inicia amb un solo de saxòfon i desemboca amb un conjunt per a orquestra de jazz. També s'han enregistrat versions diverses de cantautors (Lluís Llach), cantants lírics (Victòria dels Àngels), grups de rock (Pastorets Rock), etc. Abans de Pau Casals,en Pep Ventura va compondre una sentida i bonica sardana amb aquest nom on la part de tenora es tal volta mes emotiva que el violoncel del mestre Pau Casals.
Aquest conjunt d'interpretacions ens fan pensar en la dimensió interpretativa i emocional de la peça. Pau Casals va popularitzar El cant dels ocells fins al punt que, en escoltar la melodia, hom ho associa al sentiment de país.








20 comentaris:

PACO HIDALGO ha dit...

Bonito poema para el año nuevo. Que ni la paz, ni la calma ni la salud te falte en este año nuevo y que la luz del arte te ilumine; lo demás, vendrá después. Salud!

Balovega ha dit...

Bello uno 2011

He visto la Felicidad y me ha dicho que iba a tu casa. Le he pedido que llevase también a la Salud y al Amor. Trátalos bien, van de mi parte.

Un gran besote y un gran año 2011 para ti y los tuyos...

Miles de besotes

Javier G. Pérez ha dit...

Primero feliz año nuevo Clariana. Después, una gran ilusión por desempolvar tan bello poema, el del canto armónico de Pau Casals. He visto en la lista de imágenes al martín pescador entre tanto excepcional y magnífico gravado, incluido para vergüenza de la humanidad, la pareja de palomas migratorias pintadas por el naturalista James Audubon antes de desaparecer.
Fue el ave más abundante del planeta y sus bandos se contaban por millones durante sus migraciones. En menos de cien años, quedó extinguida. No me apetecía comentarlo, pero, creo que tenía que hacerlo por información.
Muchas gracias por tan generoso detalle de las aves y la música de Pau.

Saludos y feliz año.

railsiferradures ha dit...

Novament bon any Clariana,
Que seria el cel sense les aus que el trave-se'n ni l'arribada del bon temps sense el piular alegre dels ocells.
Si i ha una cosa que m'emociona es sentir el cant dels ocells a dins una clariana del bosc desprès d'un temps de silenci.
Moltes abraçades de tots a tots.
rails i ferradures

Mabel G. ha dit...

Molt bonic!
Saps que vivíem a pocs carrers de la casa natal de Pau Casals en el Vendrell ? ara convertida en museu (realment la seva casa està en San Salvador i la meva estava en Coma Ruga però pertanyent al Vendrell) Pau Casals va ser la màxima expressió del violoncel.
Petó, maca !

clariana ha dit...

¡Hola Paco!
Gracias por estas palabras que me hacen sentir feliz este día de Año Nuevo. ¡Ojalá que este 2011 sea mejor para todos!
Un abrazo.

jocavi ha dit...

Nunca habia leido el poema, y tengo pendiente leerlo con mas calma y la explicacion que nos ofreces.
Para mi el cant dels ocells, es sin duda una de las mejores canciones interpretadas de la historia, y gracias a Pau Casals, sin duda , refleja el mejor sentimiento Catalan hacia el exterior.
Saludos

clariana ha dit...

¡Hola Balovega!
Pues si vienen a mi casa de tu parte, serán bien recibidos. Deseo que estos mismos dones no falten en ningún hogar, lástima que sea mucho desear.
Mucha felicidad para vosotros y un abrazo.

clariana ha dit...

¡Hola Javier!
Pues te agradezco mucho tu comentario, es muy interesante que un especialista del tema nos aclare estas cosas desconocidas por mi y supongo que por bastantes personas.
Con lo bellas que son las dos palomas blancas de los puntitos negros de el naturalista James Audubon...
También con el post de ahora, he podido yo misma conocer cosas que no sabía sobre la canción tradicional catalana de "El cant dels ocells."
Feliz Año Nuevo también para tí y tu família.
Un abrazo.

clariana ha dit...

¡Hola Railsiferradures!
Los urbanitas tendríamos que salir bastante más al campo, para apreciar estas cosas, como la que hoy comentas. A veces me siento como un ratón de ciudad, atrapada en un laberinto de calles y casas que no se termina nunca.
Un abrazo para todos vosotros.

clariana ha dit...

¡Hola Mabel!
Veig que tens unes arrels molt fortes a la terra en que vas viure bastant de temps. És maco això que comentes i tots els teus records. Bon Any i un gran petó.

clariana ha dit...

Railsiferradures,
Se m'ha oblidat avui de comentar-te en Català i és que aquest costum de tants anys de parlar amb vosaltres -els meus dos germans- en Castellà, crec que no se m'anirà mai. M'he proposat de fer-ho, encara que sigui per aquest medi digital. Petons.

Javier G. Pérez ha dit...

Tan importante es quien compone una canción, como quien la mantiene en los corazones de generaciones venideras. De nuevo mi admiración por Pau y, por todos quienes quieren una paz repartida, donde su equivalencia llegaría a todos los rincones del mundo.

La palomas migratorias (Ectopistes migratorius) serían del tamaño de nuestra torcaz (Columba palumbus). La pareja de palomas migratorias están en el 1: 58 del vídeo, que son más coloridas. Se me olvidó señalarlo, qué despiste.

Un abrazo.

Pilar Álamo ha dit...

Querida amiga, espero de todo corazón que este año sea bueno para todos y especialmente deseo que nuestra amistad esté alimentada cada dia más. Un beso muy sincero

jddm ha dit...

Feliz Año 2011, Clariana.
Conocía "El cant dels Ocells" cgracias a la voz de María del Mar Bonet y, no es que sea un tradición por estas fechas, pero en mi casa siempre se acaba escuchando alguna que otra vez a lo largo del año...
Un abrazo y mis mejores deseos para este año (¡y década!) que comienza.

clariana ha dit...

¡Hola Jocavi!
Pues merece la pena leerlo, yo tengo que confesar que tampoco lo conocía así en su totalidad. A menudo, conocemos las cosas un poco a medias o superficialmente, bueno al menos yo.
Realmente Pau Casals realizó una gran labor de composición y de divulgación de esta gran canción. Un petó.

clariana ha dit...

¡Hola Pilar!
Me ha gustado verte otra vez por aquí, pues te encontraba a faltar. No dudes que este nuevo año, podremos seguir manteniendo esta amistad que surgió mágicamente en unos comienzos de blog. Buen día de Reyes y un abrazo.

clariana ha dit...

¡Hola Judith!
Tú la conocías por Mª del Mar Bonet, yo por la música de Pau Casals y bastantes personas tenemos alguna que otra referencia, pues es una canción, una música, una poesía universal, muy especial en Navidad. Un abrazo y buen día de Reyes.

clariana ha dit...

JAVIER 16
YA ME HE DADO CUENTA DEL ERROR, LAS PALOMAS QUE DICES SON UNA AZUL Y NARANJA QUE ESTÁ DEBAJO Y OTRA AMARRONADA QUE ESTÁ ARRIBA, QUE COINCIDEN CON 1,58' Gracias.

Leodegundia ha dit...

Es una pieza preciosa muy bien acompañada por las imágenes de las aves. Gracias Clariana es un bello regalo para empezar el año.
Un abrazo